nieuws

Ossuarium op begraafplaats Orthen in Den Bosch

Geen categorie

De 150 jaar oude begraafplaats Orthen wordt gekenmerkt door een prachtig landschap. De begraafplaats kent meerdere gebieden, elk met een eigen karakter. Achterstallig onderhoud vergt landschappelijke ingrepen, die met zich mee brengen dat veel graven moeten worden geruimd. Hierdoor behoeven de botresten van 9.000 overledenen binnenkort een nieuwe rustplaats. Deze krijgt de vorm van een Ossuarium dat uiteindelijk 12.000 stoffelijke resten zal bergen.

Ossuarium op begraafplaats Orthen in Den Bosch

Het gebouwtype Ossuarium (knekelhuis) is een weinig voorkomend type in Nederland. Wereldwijd zijn er talrijke aansprekende voorbeelden maar in Nederland is een knekelhuis relatief nieuw. Tot heden worden resten van mensen hier vooral in knekelputten en -velden bewaard.

 Ossuarium Orthen door buijsenpennock architects

Buijsenpennock architects maakte voor Orthen een ontwerp dat kan worden gezien als een serie wanden, gevormd door een maaswerk van eikenhouten staanders en liggers. De mazen in het vakwerk worden ingevuld met eiken dozen die de stoffelijke resten bergen. De wanden transformeren daardoor in de loop van de tijd van een zeer open structuur tot een ingevuld maaswerk.

 Ossuarium Orthen door buijsenpennock architects

Een verschil in oppervlaktebewerking (de dragers worden slechts gezaagd, terwijl de dozen ook worden geschaafd en geschuurd) levert een nuance in het voorkomen. De eikenhouten dozen verlenen identiteit aan een overledene door op de kopse kant de naam en sterfdatum in het hout in te branden.

 Ossuarium Orthen door buijsenpennock architects

De geheel houten constructie heeft een dak van zink en glas. Hierdoor valt er ook in de lange smalle en vooral hoge gangen zonlicht. Dit vergroot het schaduwspel dat ontstaat door de knoop van de houten onderdelen. Een grote hof met een boom zorgt voor een serene gedenkplaats. Twee eikenhouten banken bieden de bezoekers een geborgen plaats voor een moment van bezinning.

Het ontwerp van  Buijsenpennock architects zal niet worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel