nieuws

Nieuwe Hollandse Brug in Almere

Geen categorie

Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn (in combinatie met Corsmit Raadgevende Ingenieurs) behoort tot de drie winnaars van de Prijsvraag Uitbreiding Hollandse Brug. De andere winnaars zijn Hans van Heeswijk architecten met ‘Caterpillar’ en Achterbosch Architectuur en Onix met ‘AAAA’. In totaal werden 72 ontwerpen ingezonden waarvan er 30 werden genomineerd en drie werden uitverkoren.

dubbel.jpg
‘Dubbel NL’ – De winnende inzending van Bureau voor
Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn

Door op Hollandse wijze, sober en economisch, om te gaan met het bestaande is een niet alledaagse brug ontworpen boven de bestaande Hollandse Brug. Het resultaat is een voorbeeld van dubbel ruimte gebruik. In het ontwerp wordt de gewenste verdubbeling van de verkeerscapaciteit gestapeld en middels majestueuze portalen vastgeniet in het landschap. 

Door te stapelen in plaats van te verbreden wordt een groot stuk natuur gespaard en kan er op betere wijze gebruik worden gemaakt van het landschap. Belangrijke voorzieningen als het golfterrein Naardenbos en het Zilverstrand blijven behouden. De oude en nieuwe brug samen staan model voor de figuurlijke verbinding tussen het oude en het nieuwe land. Door de oude brug en de nieuwe brug in het ontwerp te verenigen is op de schaal van de brug ook een verbinding gemaakt tussen oud en nieuw. 

heemskerk.jpg
‘Caterpillar’ – Het winnende idee van Hans van Heeswijk architecten.

achterbos.jpg
Andere winnaas zijn Achterbosch Architectuur en Onix met ‘AAAA’ 

Naast de winnaars benoemde de minister ook drie ‘eervolle vermeldingen’:
Santman van Staaden Architecten met ‘Koolzaad’ 
Acrhitektenburo irs. Vegter b.i. met ‘Hollandse Nieuwe’ 
Piet Kunst en Jeroen Hoogstraten met ‘De Hollandse Luchtstrook’    

www.rijkswaterstaat.nl  

Reageer op dit artikel