nieuws

Earthship landt in Zwolle

Geen categorie

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Woningcorporatie SWZ is in Zwolle het Earthship opgeleverd. In dit project, gebouwd onder begeleiding van 2012 Architecten staat duurzaamheid centraal.

Het idee is overgewaaid uit Amerika waar dergelijke huizen daadwerkelijk in gebruik zijn door particuliere bewoners. In Nederlands is de grond echter te duur om de woningen seriematig te produceren, waardoor het bij dit ene project blijft. Het blijft echter wel behouden als theehuis in het milieueducatiepark Doepark Nooterhof.

earthship-1.jpg    earthship-3.jpg

Het Earthship is gebouwd uit gebruikt materiaal toegepast in de bouw en aangestampte aarde. De bouwers gebruikten schone energie via zon en wind. Op het dak staan bakken waarin het regenwater wordt opgevangen. Dit wordt vervolgens geschikt gemaakt voor drinkwater. De fundering en de muren bestaan uit met aarde gevulde autobanden. De muren zijn bekleed met restanten van glazen flessen en conservenblikken. Aan de zuidkant bevindt zich een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. Zonne-energie zorgt voor de verwarming. De temperatuur binnen wordt gestabiliseerd door de zware muren en daken. 

earthship-4.jpg    earthship-5.jpg

Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw.

Earthship-2.jpg
 

Reageer op dit artikel