nieuws

Duurzaam goud voor kantoorgebouw Etrium, Keulen

Geen categorie

Benthem Crouwel ontving begin deze week de eerste gouden ‘Gütessiegel’ van de Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) voor het kantoorgebouw Etrium, het hoofdkantoor van Econcern in Keulen.

Kantoorgebouw Etrium-openi.jpg

Het Etrium is het eerste ‘Passivhaus’ dat de hoogste onderscheiding (goud) heeft gekregen. Econcern, marktleider op het gebied van duurzame energie, wil met het Etrium een voorbeeld stellen (‘practice what you preach’). 

De term ‘passiefhuis’ duidt op een zeer laag energieverbruik en een aangenaam binnenklimaat. Oriëntatie op de zon en een goede isolatie maken een traditioneel verwarmings- en koelsysteem overbodig. Passieve warmtebronnen als de zon, maar ook de gebruikers en technische apparaten als bijvoorbeeld computers, zorgen voor bijna alle benodigde warmte. Het accumulerend vermogen van beton wordt benut door een geïntegreerd luchtventilatiesysteem. Hierdoor treden er minder temperatuurschommelingen op. Het Etrium verbruikt circa vijf keer minder energie dan vergelijkbare kantoorcomplexen.  

Kantoorgebouw Etrium-1.jpg    Kantoorgebouw Etrium-3.jpg

Het gebouw, een opdracht van Bausinger van Friedrich Wassermann GmbH & Co, heeft drie verdiepingen rondom een atrium. Deze met glas bedekte binnenplaats zorgt voor daglicht en lucht in het gehele gebouw. De inpandige terrassen op de verdiepingen zijn ten opzichte van elkaar steeds gedraaid, waardoor er doorzichten en levendige ruimten ontstaan. De houten afwerking zorgt daarbij voor een informele sfeer. De gevel bestaat uit rood, gebroken en gerecycled glas dat glinstert in het zonlicht.

Kantoorgebouw Etrium-2 st.jpg    Kantoorgebouw Etrium-st-2.jpg

De gouden ‘zegel’ is in de Duitse certificering voor duurzaam bouwen het hoogst haalbare. Het Duitse systeem stelt hogere eisen dan bijvoorbeeld het Amerikaanse certificeringsysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Reageer op dit artikel