nieuws

“Grote bouwopgave slimmer financiëren”

Geen categorie

Bouwend Nederland stelt in een eerste reactie op de rijksbegroting dat de overheid veel meer kan doen om privaat geld te genereren voor de grote bouwopgaven. Bijvoorbeeld met effectievere garanties en fiscale maatregelen, zodat particuliere eigenaren en andere investeerders over de streep worden getrokken.

Een tijdelijk laag BTW-tarief voor onderhoudswerk nodigt eigenaren bijvoorbeeld uit om de woning aan te pakken. Dit levert werk op voor de bouw en helpt de woningvoorraad te verduurzamen. Ook stelt Bouwend Nederland dat de overheid erbij is gebaat om meer privaat geld in omloop te brengen. Zij zou er daarom meer werk van moeten maken om publiek-private financiering (PPS) van de grond te tillen en institutionele beleggers te laten deelnemen in de bouwopgaves.
 
Verder zou de overheid volgens Bouwend Nederland een voorbeeldfunctie moeten geven op het gebied van het bouwen en verduurzamen van woningen. Voorzitter Elco Brinkman: “We hadden immers afgesproken om in 2020 zo’n 2,4 miljoen woningen en gebouwen 30% blijvend energiezuiniger te hebben gemaakt. Daarnaast liggen er taken rond het bouwen en onderhouden van ziekenhuizen en scholen. En er liggen kansen rond de duurzame ruimtelijke inrichting van ons land, mede door het benutten van de bestaande groenfondsen en mede door het reserveren en goed benutten van gelden voor de grote waterbouwopgave van de Commissie Veerman.” 

Reageer op dit artikel