nieuws

Oplevering – Een podium voor Bach

Geen categorie

In de Manchester Art Gallery heeft Zaha Hadid een bijzondere hal gerealiseerd, speciaal voor de uitvoering van muziek van Bach. Een enorm wit lint slingert door de zaal en omarmt de solist en het publiek.

JSBach_Manchester opening.jpg  

Het lint is opgebouwd uit een stalen frame waarover een translucent doek is gespannen. Tijdens zijn weg door de ruimte neemt het verschillende vormen en afmetingen aan. De bijzondere en veelzijdige muziek van Bach was voor ontwerpster Zaha Hadid de inspiratiebron. 

JS Bach_Manchester-1.jpg    JS Bach_Manchester-2.jpg

Het lint draagt door haar materialisering, vormen en afmetingen bij aan de akoestiek van de zaal. Boven het podium zijn extra akoestische panelen aangebracht, dankzij het stoffen membraan zijn deze vrijwel onzichtbaar. Ook de benodigde installaties konden op deze wijze subtiel worden weggewerkt. Bovendien is de van oorsprong rechthoekige zaal van 17 bij 25 meter omgetoverd in een vloeiende en intieme muziekzaal, waar de solovertolkingen van de barokmuziek goed tot hun recht komen.

JSBach_Manchester-6.jpg

De installatie is zo ontworpen dat ze kan worden vervoerd om op een andere soortgelijke plek weer te worden opgebouwd. 

www.zaha-hadid.com

1 ZHA_JSBach_Manchester-int.jpg
Foto’s Zaha Hadid Architects©Luke Hayes

 

  

 

 

 

Reageer op dit artikel