nieuws

Voormalige Kauwgomballenfabriek succesvol herbestemd

Geen categorie

Opdrachtgever Lingotto en JINX Architecten hebben de prijs voor het beste renovatie- of herontwikkelingsproject van 2007-2008 gewonnen. Het winnende project betreft de herbestemming van vier gebouwen van De Kauwgomballenfabriek in Amsterdam.

Voormalige Kauwgomballenfabriek succesvol herbestemd

Het complex was vroeger van kauwgomfabrikant Maple Leaf dat vroeger de kauwgom produceerde van onder andere Bubblegum, Sportlife en Xylifresh. Volgens de jury stijgt het project boven de andere uit door het lef van de ondernemers om een grootschalige ingreep van 17.000 vierkante meter en risicovolle ingreep te doen. Ook wordt genoemd dat het een katalyserende werking heeft op het hele Overamstelgebied. 

De vier gebouwen hebben een eigen karakter dat verwijst naar het industriële verleden, zoals sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimte. Deze elementen zijn in de verbouwing zo veel mogelijk behouden. Het complex is nu in gebruik door jong en oud, starters en gevestigde bedrijven, commerciële en niet-commerciële gebruikers. Tevens zijn er ruimtes in het kader van de Broedplaatsregeling van de gemeente van Amsterdam en zijn er grotere studio’s van podiumkunstenaars. 

www.kauwgomballenfabriek.nl
www.jinxarchitecten.nl
www.lingotto.nl

Reageer op dit artikel