nieuws

Wanders wint opnieuw van kopieerder

Geen categorie

Product- en interieurontwerper Marcel Wanders heeft wederom succes geboekt met een door hem ingediende aanklacht wegens inbreuk op de auteursrechten van de Big Shadow-lamp. Begin vorig jaar daagde hij woonwarenhuis Loods 5 voor de rechter, omdat zij geplagieerde versies van zijn ontwerp verkochten, nu was het de beurt aan lampengroothandel en -fabrikant Aldenkamp Verlichting.

Aldenkamp is door de rechter geboden om met onmiddellijke ingang de productie van, en handel in, deze imitatielampen te staken, op straffe van een dwangsom van €500 per lamp per dag. Aldenkamp werd daarnaast door de rechter tot afdracht van de (onrechtmatig) genoten winst en de door Marcel Wanders gemaakte kosten à €27.000 veroordeeld. 

Het verweer van Aldenkamp dat zij niet bekend zou zijn geweest met het bestaan van auteursrechten op lampen, mocht niet baten; volgens de rechter behoort een ieder de wet te kennen. Ook het betoog dat Aldenkamp niet bekend was met het ontwerp van Wanders is verworpen. De rechter stelde vast dat Aldenkamp ‘ongelooflijk stom bezig was geweest’.

Zowel in de winkel als in de catalogus van Aldenkamp is prominent met de Big Shadow-lamp geadverteerd als zijnde hun eigen ontwerp. Wanders nam naar aanleiding van de advertenties van Aldenkamp ter plekke een kijkje en stelde zo de omvang van de inbreuk op zijn intellectuele eigendomsrecht vast. Daarop liet Wanders direct bewijsbeslag leggen: tijdens de ‘inval’ zijn de aanwezige lampen in beslag genomen, evenals de administratie. 

De Big Shadow lamp is ontworpen in 1988 en wordt sinds 1998 door het Italiaanse designlabel Cappellini op de markt gebracht. 

www.marcelwanders.com 

Reageer op dit artikel