nieuws

Techniek – Stijging in EPDM-gebruik

Geen categorie

Devereniging van producenten van EPDM-systemen (VESP) bemerkt een stijging in het gebruik van dit materiaal (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer). De vereniging denkt dat de groei samenhangt met de gunstige bouwconjunctuur en het groeiende belang van duurzaamheid.

Techniek – Stijging in EPDM-gebruik

Traditionele afdichtingsmaterialen worden steeds meer vervangen door EPDM. Dit komt mede door de nieuwe norm op het brandveilig detailleren van daken, de NVN 6050. Ook de anti koper- en zinklobby van minister Cramer (VROM) draagt bij, evenals prijsstijging van metalen in de bouw.

In 2007 werd door VESP-leden 24% meer EPDM afgezet dan in 2006. Aangezien het aantal leden is gegroeid, zegt dit echter niet veel over de toename van EPDM-gebruik. 

Wel meldt de vereniging dat al haar leden in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar omzetstijgingen hebben geboekt. VESP vertegenwoordigt momenteel 90% van de EPDM leveranciers in de Benelux. Samen zijn die goed voor de productie van ruim 4,5 miljoen vierkante meter per jaar.

VESP onderscheidt de groepen dakafdichting, gevelafdichting en geomembranen. In de groep dakafdichting worden vooral verkleefde EPDM systemen veelvuldig toegepast, met name in intensieve daktuinen of gebruiksdaken. De EPDM afdichtingsmarkt voor het daksegment maakte in 2007 een verhoging door van rond de 15%. Binnen het gevelsegment, waar veel zelfklevende stroken worden toegepast, heeft Nederland een stijging doorgemaakt van 30%. De gemiddelde verhoging in de Benelux ligt op 12%. Ook het marktsegment geomembranen groeide binnen de Benelux met 12%.

www.vesp.benelux.com

Reageer op dit artikel