nieuws

Oplevering – Transformatie van textielfabriek

Geen categorie

In het oosten van het land heeft de textielindustrie een lange geschiedenis. In de afgelopen decennia is deze industrie grotendeels vertrokken, een groot aantal specifieke gebouwen achterlatend. ‘Spinnerij Oosterveld’ stamt uit de periode 1911-1925 en is tot aan de jaren zestig regelmatig aangepast en gewijzigd. De originele vorm van dit industriële monument is een rechthoek met enkele utilitaire torens. In het begin van de jaren twintig was dit een veel voorkomende typologie voor spinnerijen in Groot-Brittannië en het oosten van Nederland.

Foto doeken bewerkt LR.jpg

De vraag van de gemeente was dit historische pand te behouden voor de stad en hier een nieuwe functie aan te geven. Het gebouw is door 24H architecture uit Rotterdam op een eigentijdse manier omgevormd tot een bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemingen.

textielfabriek st-1.jpg    textielfabr st-2.jpg

De strategie was het originele gebouw uit begin jaren twintig te behouden en hier enkel nieuwe utilitaire torens aan toe te voegen. Om deze nieuwe torens is een doek gespannen als referentie naar de geschiedenis van de gemeente Enschede en het gebouw. Verschillende werkruimten zijn gerealiseerd als satellieten binnen het bestaande gebouw. De nieuwe en oude torens aan de buitenzijde van het gebouw geven de satellieten en hiermee de verschillende bedrijven hun identiteit.

De kozijnen in de buitengevel zijn uit functioneel oogpunt gewijzigd. De originele raamverdeling is grotendeels behouden gebleven. Hier is echter een extra laag aan toegevoegd. Op sommige plaatsen in het gebouw is op de gesloten delen van de ramen een print aangebracht die verwijst naar de geschiedenis van het gebouw.

textielfabriek-st-3.jpg    textielfabriek-st-4.jpg

www.24h.eu

Reageer op dit artikel