nieuws

Oplevering – Winkelpark Betty Blue

Geen categorie

Zuid-Limburg is een opvallend winkelpark rijker. Nio architecten te Rotterdam realiseerde aan de rand van Roermond een expressief complex dat, ondanks de modulaire opbouw, specifiek ontworpen lijkt te zijn voor zijn gebruikers. Haar opvallend soms blauwe en dan weer paarse verschijning heeft het winkelcentrum de bijnaam Betty Blue opgeleverd.

Oplevering – Winkelpark Betty Blue

Maurice Nio koos voor een modulaire opzet om makkelijker aan de wisselende wensen en eisen van de gebruikers tegemoet te kunnen komen. De constructieve opzet bestaat uit een staalskelet van kolommen, IPE-vloerliggers en raatliggers, gecombineerd met een bubbledeckvloer voor de begane grond, een staalplaat-betonvloer voor de eerste verdieping en stalen dakplaten. De kolommen staan op een richtingloos stramien.

BettyBlue-2.jpg

De winkelgevels zijn opgebouwd uit prefab elementen die via hoekstalen zijn bevestigd aan de gevelkolommen. Ter plaatse van de entrees heeft elke winkelunit een specifiek gevormd kader van blauw gebogen acrylaat dat uit het gevelvlak steekt. Om een groot aantal in vorm verschillende gevelopeningen met kaders te kunnen maken, is een systeem bedacht van 28 modules. Het semi-transparante acrylaat is voorzien van verlichting, zodat de kaders ’s avonds neonlichtblauw oplichten. Ook vanuit de lucht biedt het complex een blauwe aanblik door de blauwe kunststof dakbedekking.

Voor Nio was het een uitdaging om de modulaire opzet niet afleesbaar te maken aan het gebouw. Het is de afwijkende vorm die de aandacht trekt en de standaardmodule doet vergeten. Ook de materiaalkeuze draagt bij aan het resultaat, waarin saaiheid geen enkele kans kreeg.

Het project Betty Blue van Nio architecten wordt uitgebreid besproken in het septembernummer van de Architect.

Reageer op dit artikel