nieuws

Olympisch dorp

Geen categorie

De ruim 15.000 sporters en begeleiders zijn in het Olympisch dorp in Peking van alle gemakken voorzien.

Olympisch dorp

Afgezien van het vertier springt de immense eetzaal in het oog. Er is verantwoorde pasta, rijst en groente, maar in het hoekje van de tent kunnen de sporters ook bij de McDonalds terecht. Aan praktische zaken, zoals een postkantoor en een supermarkt is gedacht. Het grootste deel van het dorp wordt echter in beslag genomen door eindeloze rijen appartementen van vijf verdiepingen. Eén appartement heeft doorgaans vier kamers waar in totaal acht personen kunnen slapen. 

Tussen de appartementenstroken is de Nederlandse enclave door een enorm doek van sportkoepel NOC*NSF eenvoudig te herkennen. In tegenstelling tot de vorige Spelen zitten alle sporters dicht bij elkaar. 
Binnen de Nederlandse equipe zijn de regels voor bezoek aangescherpt. In het verleden konden sporters in het dorp bezoek krijgen van familieleden en vrienden. Chef de mission Charles van Commenee wil echter rust rond het team. Sporters die nog middenin het toernooi zitten, kunnen zo niet worden gestoord.

In het dorp bevindt zich ook de zogeheten internationale zone waar de welkomstceremonies plaatsvinden. Op deze plek staan ook alle vlaggen van de deelnemende landen en kunnen de atleten elkaar tijdens de spelen ontmoeten. 

Het Olympisch Dorp vervalt na een jaar na de Spelen aan de inwoners van Peking. Alle appartementen zijn reeds verkocht. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel