nieuws

National Stadium (Bird’s Nest)

Geen categorie

Het Nationaal Stadion heeft een capaciteit van 91.000 stoelen, waarvan 11.000 tijdelijk. Hier vinden de openings- en sluitingsceremonieën plaats. De structuur en vorm van het gebouw zijn geïnspireerd op Chinees aardewerk.

National Stadium (Bird’s Nest)

Het Beijing National Stadium is een ontwerp van het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron en heeft als bijnaam ‘The Bird’s Nest’. De als twijgen gebogen stalen spanten waren oorspronkelijk bedoeld om een afsluitbare dakconstructie te ondersteunen. Na een op last van premier Wen Jiabao ingevoerde forse bezuinigingsronde is deze dakconstructie vereenvoudigd. Het nog immer ongekend ambitieuze en imposant stadion is tot stand gekomen met behulp van duizenden arbeiders. In de piekperiode werkten 5000 tot 7000 werkers per dag op de bouwplaats. Zelfs het leger is ingezet om het tekort aan handen aan te vullen. Groot probleem was het tekort aan geschoolde lassers. De constructie voldoet aan de in China hoogst denkbare veiligheidsnormen.

Het ontwerp is in nauwe samenwerking met Ai Weiwei tot stand gekomen. Over het keramische werk van de veelzijdige avant-garde artiest Ai Weiwei is op dit moment in het Groninger Museum een expositie te bewonderen.

Reageer op dit artikel