nieuws

Roterende torens

Geen categorie

De Italiaanse architect David Fisher heeft roterende woontorens ontworpen. Alle verdiepingen kunnen los van elkaar draaien, zodat de bewoners elk moment van de dag hun uitzicht kunnen veranderen – en de toren er van buitenaf altijd anders uitziet. De eerste ‘dynamische woontoren’ moet in 2010 draaien in Dubai. De tweede komt in Moskou; de derde New York.

Roterende torens

Fisher: “Hiermee komt er een vierde dimensie in de architectuur, namelijk tijd.” De toren kan zich aanpassen aan het weer of het seizoen en zowel een uitzicht bieden op de zonsopgang als de zonsondergang. De regeling gebeurt via een spraakgestuurd controlesysteem, maar kan ook worden voorgeprogrammeerd.

De verdiepingen draaien rond een centrale as. De energie wordt opgewekt met zonnepanelen en windturbines die tussen de draaiende verdiepingen worden geplaatst.

De toren in Dubai wordt 420 meter hoog. Om de kosten te drukken worden de appartementen geprefabriceerd in Italië. Zo kan elke verdieping in zeven dagen worden gemonteerd. Toch kost het kleinste appartement, 124 vierkante meter, altijd nog 3,7 miljoen dollar (2,3 miljoen euro). De wolkenkrabbers worden voor die prijs wel uitgerust met zwembaden, tuinen en autoliften. 

Reageer op dit artikel