nieuws

Perrault en La Liberté

Geen categorie

Vorige week bezocht de Franse architect Dominque Perrault Groningen waar hij zijn plannen voor het ontwerp van La Liberte aan de Welstandcommissie presenteerde.

Perrault en La Liberté

La Liberté, gelegen aan het Vrijheidsplein, markeert de westelijke entree van de stad. De strakke blokken van 25 bij 25 meter komen tegenover het gebouw van de Gasunie, ontworpen door Albers & Van Huut. Het project omvat twee appartementencomplexen, waarvan de ene 22 verdiepingen telt en de andere 10. De eerste drie lagen krijgen een kantoorfunctie. Er wordt ondergronds in twee lagen geparkeerd. 

De in wit en zwart ontworpen complexen bevatten 120 woningen, die voor het grootste deel beschikbaar komen voor de sociale woningmarkt en geschikt zijn voor senioren.

La Liberté is het eerste project in Nederland van Dominique Perrault (1953). Hij is vooral bekend geworden door zijn ontwerp voor de Bibliotheque National in Parijs, zijn nieuwe Marijinskitheater in Sint Petersburg en de vrouwenuniversiteit in Seoul. Op dit moment toont het Centre Pompidou in Paris een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Daar bevindt zich ook de maquette van La Liberté.

Reageer op dit artikel