nieuws

Erick van Egeraat wint in Roskilde

Geen categorie

Erick van Egeraat heeft de internationale competitie gewonnen voor het ontwerp van Incineration Line 6, een nieuwe afvalverwerkingcentrale in Roskilde, Denemarken.

Erick van Egeraat wint in Roskilde

Afval verwerkingsbedrijf Kara/Noveren zocht een iconisch gezicht voor de functionele architectuur van haar nieuwe oven. Door haar grote omvang zal de oven een opvallend verschijnsel worden in het weidse en open landschap van Roskilde. Na de oplevering in 2013 produceert deze faciliteit zowel elektriciteit als warmte voor het district.

Ronde openingen bekleden in het geheel de rauwe amber gekleurde, aluminium façade. ’s Nachts wordt de verbrandingsoven door achtergrondlicht en de perforaties getransformeerd in een gloeiend baken. Deze gloed symboliseert de energieproductie binnenin de oven. Een paar minuten per uur groeit een vonk geleidelijk uit tot een laaiende vlammenzee welke het hele gebouw in zich opneemt. Nadat dit metaforische vuur dooft, valt het gebouw terug in een staat van als ware het een gloeiende kool.

Om te voldoen aan de technische voorwaarden voor ventilatie, wind en waterdichtheid, bestaat de façade uit twee lagen. De binnenste laag heeft alle benodigde openingen voor daglicht en luchtcirculatie in zich. Dit schept een ontwerpvrijheid voor de buitenste laag voor wat betreft het perforatie patroon.

De andere deelnemers aan de competitie waren NL Architects, Cubo Arkitekter A/S, Holm & Grut Arkitekter A/S, SITE A/S Arkitekter en Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.

www.eea-architects.com

Reageer op dit artikel