nieuws

Brand Bouwkunde volgens Plasterk: “grootste ramp universitaire geschiedenis”

Geen categorie

De brand in het faculteitsgebouw Bouwkunde in Delft is de “grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen”. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur woensdag gezegd in een onderhoud met het college van bestuur en medewerkers van de TU Delft.

Bij het gesprek waren ook hulpverleners aanwezig. Plasterk, die na het gesprek van ongeveer een half uur het uitgebrande gebouw bezichtigde, toonde zich verrast door de vechtlust van de bestuurders van de universiteit. 

Niet alleen komen de colleges volgende week weer op gang, ook zullen de tentamens van de faculteit Bouwkunde gewoon doorgaan, zoals Wytze Patijn, decaan van de faculteit, woensdag in een circulaire aan de studenten en medewerkers meedeelde. 

Patijn riep de studenten en medewerkers op zo veel mogelijk thuis te werken. Voor de langere termijn, na de zomer, zoekt de Technische Universiteit vervangende werkplekken op of buiten de faculteit. Plasterk bood zo nodig zijn diensten aan. 

De brandweer heeft maquettes en historische stoelen uit het uitgebrande gebouw in veiligheid kunnen brengen. Die stonden in de tentoonstellingsruimte in een van de onderste verdiepingen. Van Gerrit Rietveld zijn onder andere exemplaren van de Deense stoel, de aluminium stoel, de zigzagstoel en de stokkenstoel gered. Deze zijn in de jaren vijftig door de architect zelf aan de stoelencollectie geschonken en vertegenwoordigen samen een waarde van ruwweg een half miljoen euro. In de collectie zijn ook stoelen opgenomen van Jean Prouvé, Hendrik Petruk Berlage, Jan Wils, Robert van ’t Hoff en Marcel Breuer. 
Plasterk noemde het “bizar” dat de objecten van onder andere Gerrit Rietveld, Friso Kramer en Le Corbusier nu in de openlucht te bewonderen waren. 

Reageer op dit artikel