nieuws

Het gras aan de overkant is de winnaar

Geen categorie

Zes bouwteams uit Nederland en België stroopten het afgelopen weekend de mouwen op. Zij kregen de opdracht een brug met een overspanning van tien meter en een zo groot mogelijke draagkracht te bouwen. Het team ‘Het Gras aan de overkant’ van de TU Delft bouwde een brug die kon worden belast met 16.800 kilo. Dat was ruim voldoende voor het prijzengeld van 30.000 euro.

De bruggen die uitsluitend mochten worden gebouwd met producten van Martens, werden langzaam maar zeker belast met beton, totdat zij stuk voor stuk onder hun last bezweken. Sommige exemplaren deden in de verste verte niet meer denken aan hun conventionele broeders. Zo was de brug van ‘Jan-en-alle-buis’ van Ateliereen Architecten en KIEM uit Eindhoven geheel opgetrokken uit pvc-buizen. Deze constructie bezorgde de brug een ongekende veerkracht, maar helaas een draagkracht van slechts 425 kilo. Met dit aantal kilo’s bleef zij ver achter bij ‘La Broche Carrée’ van de ex-HTS-ers uit Dordrecht en ‘Het gras aan de overkant’ van de TU Delft, die hun brug konden belasten met respectievelijk 12.100 en 16.800 kilo.

Het winnende ontwerp tackelde de overspanning met een vrije interpretatie op de hangbrug. Het te belasten gedeelte werd gedragen door spanbanden, die op hun beurt de krachten via heipalen naar de contragewichten leidden. Het gras aan de overkant schonk 20.000 euro van het prijzengeld aan de Delftse Grachtenrace, die wedstrijden organiseert met miniatuurbootjes, aangedreven door alternatieve energiebronnen om zo jongeren te interesseren voor techniek. 

Jurylid Piet Hohmann, de creator van ondermeer De witte fiets en De Bromtol, beoordeelde de bruggen op hun emotionele kracht. “Een bouwwerk moet emotie en plezier oproepen. Ook daarin is Het gras aan de overkant als beste geslaagd.” Dit bouwteam kreeg daarom – behalve de wisselbeker – een kunstwerk dat Hohmann speciaal voor deze gelegenheid had ontworpen. 

Reageer op dit artikel