nieuws

Ei van Columbus voor Titan Wood

Geen categorie

Titan Wood uit Arnhem heeft Het Ei van Columbus, de nationale prijs voor duurzame innovatie gewonnen. Titan Wood is met Accoya® hout door de vakjury uitgeroepen tot overall winnaar en winnaar in de categorie ‘duurzame productietechnologie’ en mocht de prijs gisterenavond in Goes in ontvangst nemen.

Ei van Columbus voor Titan Wood

In totaal waren er zestien nominaties in vijf categorieën. Jurylid Wim Quik motiveert de keuze: “Houtverduurzaming zoals Titan Wood in Accoya® toepast, is een innovatieve toepassing. Dankzij deze productietechnologie is dit een serieus alternatief voor tropisch hardhout. Hoogwaardig hout maken van ‘gewone’ snelgroeiende aangeplante bomen betekent minder vernietiging van regenwouden. Voordeel is bovendien dat meer milieuonvriendelijke technieken om buitenhout onderhoudsvrij te maken overbodig worden.”

Titan Wood behandelt hout met azijnzuuranhydride, waardoor het hout bij wisselende temperaturen niet meer krimpt of uitzet en zeer bestendig is tegen rot door schimmels en micro-organismen. Bij de behandeling van het hout ontstaan nauwelijks restproducten.

Met het winnen van de prijsvraag heeft Titan Wood een geldbedrag van 12.500 euro gewonnen. Het Ei van Columbus is dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven door de ministeries van VROM, EZ, LNV, OCW, BZ, VenW en VWS.

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan kleine en grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden of kennisinstellingen. De vakjury beoordeelt producten, diensten, technologieën, maatschappelijke initiatieven die verfrissend en vernieuwend zijn.

Reageer op dit artikel