nieuws

Duurzame danceclub wordt realiteit

Geen categorie

Op donderdag 4 september zal WATT in Rotterdam zijn deuren openen, de eerste duurzame dance club ter wereld. Het gebouw, waar voorheen Nighttown zetelde, wordt de komende maanden getransformeerd tot een duurzaam cultureel podium, nachtclub en poppodium.

watt-toilet.jpg    watt-relax roof .jpg
Toilet                                                                              ‘Relax roof’

In WATT, dat staat voor energie, kracht en vermogen, speelt duurzaamheid een sleutelrol in de exploitatie en bedrijfsvoering. Zo zal de zaal worden uitgerust met een energieopwekkende vloer van zes bij zes meter. Deze zet de beweging van de dansende bezoekers om in elektrische energie, die vervolgens wordt gebruikt om de vloer te verlichten. De zogenaamde ‘zero waste’-bars, die ook worden aangeschaft, verbruiken een minimum aan elektriciteit en water. Ook wordt er een ‘waterwall’ geplaatst, die het onzichtbare hemel- en grijswatercircuit zichtbaar maakt. Deze muur van water ontspringt bij de regenwaterbassins op het dak en eindigt via de toiletten bij het riool. Want duurzaamheid moet zichtbaar zijn, vindt WATT, opdat je er voortdurend aan herinnerd wordt hoe het ook kan. Er komt ook een binnentuin met begroeide wanden en op de ‘relax roof’ groeien planten.

De organisatie Sustainable Dance Club zal nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van WATT. Zij draagt zorg voor de juiste invoering van duurzaamheid in de bouw en exploitatie. Het ontwerp is in handen van de architectenbureaus Kossmann dejong en Döll – Atelier voor Bouwkunst

De lage claustrofobisch aandoende ingang van Nighttown aan de West-Kruiskade zal plaats maken voor een ruime, prettig aandoende hoogte van maar liefst acht meter en de club zal in totaal zo’n 2.050 mensen kunnen ontvangen. Er passen maar liefst 1.400 mensen in de Grote Zaal, 300 in de ‘Basement’, 150 in de Theaterzaal en ongeveer 200 eetplaatsen in Lulu Café. 

Watt-Entree.jpg    Watt-tuin.jpg
Entree                                                                           Tuin

Reageer op dit artikel