nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2008: Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Geen categorie

Het Station Amsterdam Bijlmer ArenA van Jan van Belkum (Arcadis Architecten) en Neven Sidor (Grimshaw-Architects) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008.

BNA Gebouw van het Jaar 2008: Station Amsterdam Bijlmer ArenA

De jury selecteerde het project uit vijfentwintig deelnemers die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd. De jury was ‘buitengewoon onder de indruk van het dak dat met zijn weergaloze dynamiek, lichttoetreding en ruimtelijkheid in een even genereus als adembenemend gebaar het station vormt.’

Uit het juryrapport: ‘Het heroïsche gebouw is op alle fronten een toonbeeld van vakmanschap. Het is bovendien een wonder van openbaarheid, dat ver uitstijgt boven zijn functie van vervoersknooppunt. 
De immense overspanning van de stationskap met zijn dynamiek en expressiviteit zorgen voor een betoverende en aangename ruimtelijkheid en een fenomenaal lichtspel. Over elk detail is nagedacht. Los daarvan heeft de jury grote waardering voor het lef van de opdrachtgevers, ProRail en de gemeente Amsterdam, om op deze plek zo’n waardig icoon te realiseren.’

Jan van Belkum ontving uit handen van de juryvoorzitter de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan.

De BNA organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl

Reageer op dit artikel