nieuws

Immens glazen golfgebouw bovenop een terp

Geen categorie

Een langwerpig glazen gebouw van circa 2000 vierkante meter bovenop een terp verrijst volgend jaar op het toekomstig golfterrein in het Bentwoud bij Benthuizen. Golfers kunnen er een kop koffie drinken in het restaurant of zich omkleden. Er is vergader- en clubruimte en een zaal voor festiviteiten en evenementen, een caddystalling, een winkel en een magazijn. Ook zijn er een lobby, kantoor en werkruimte en een dienstwoning ondergebracht.

Immens glazen golfgebouw bovenop een terp

Het gebouw is ontworpen door ZILT architecten uit Amsterdam. Het gebouw ligt als een landmark in zijn natuurlijke omgeving. Het langwerpige gebouw schermt enerzijds het achterliggende golfterrein af, anderzijds vormt het de toegang tot dit gebied. Via een langzaam oplopend talud betreedt de bezoeker het gebouw. Op dit niveau liggen de receptie met winkel, het café en een restaurant met terrassen. Vanaf hier heeft de bezoeker heeft een wijds uitzicht over het terrein. De buitenkant is van glas. De keuze voor dit materiaal komt enerzijds voort uit de behoefte een sculpturaal gebouw te maken, anderzijds de behoefte een gebouw te maken waarin de toekomstige bosrijke omgeving weerspiegeld wordt. Ook door gebruik te maken van prints op het glas wordt aansluiting gezocht met de omgeving. Door speciale verlichting en kleurvlakken achter het glas kunnen krijgt de gevel verschillende tinten. 

Voordeel van de glazen buitenkant is dat het gebouw maximaal gebruik kan maken van zonwarmte. De stookkosten zullen daardoor lager uitvallen dan in bijvoorbeeld een stenen gebouw dat de zonnestralen niet binnenlaat. In de zomer wordt de overtollige warmte afgevoerd, zodat het pand koel blijft. De glazen buitenkant vormt een soort tweede huid over het oorspronkelijke gebouw dat ‘gewoon’ met stucwerk en ramen is opgetrokken. Tussen de ‘eerste en de tweede huid’ zit een ruimte van zeventig centimeter. In de winter kan rustig een raam worden opengezet. De warmte stroomt dan vanuit de serre naar binnen.

Projectarchitecten: Jenny van Heeringen, Rindert Gerritsma

www.ziltarchitecten.nl

Reageer op dit artikel