nieuws

‘Architectonische hattrick’ voor Ector Hoogstad

Geen categorie

Ector Hoogstad is gekozen als architect voor het eerste grootschalige nieuwbouwproject van de TU Delft buiten het eigen terrein. Dat heeft de universiteit gisteren bekendgemaakt.

‘Architectonische hattrick’ voor Ector Hoogstad

Voor het architectenbureau betekent de nieuwbouw voor Delft Chem Tech en de afdeling Biotechnologie van de faculteit Technische Natuurkunde een unieke ‘architectonische hattrick’: alle drie de Nederlandse technische universiteiten realiseren nu een ontwerp van de hand van Ector Hoogstad Architecten. Voor de Universiteit Twente bouwt het bureau een onderwijs- en onderzoekscomplex met nanolaboratorium. De TU Eindhoven koos vorig jaar alumnus Ector voor het nieuwe gebouw voor de Centrale Studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica.

De Delftse universiteit heeft Ector Hoogstad Architecten voor het project gekozen na een Europese aanbestedingsprocedure. Het complex bestaat uit 26.000 m2 laboratoria en onderwijs- en kantoorruimten. De locatie is Technopolis, de nieuwe ‘business campus’ langs de A13, die grenst aan het TU-terrein.

De ontwerpvisie van Ector Hoogstad Architecten stelt een carré-vormig gebouw voor, met in het hart een centrale ruimte, deels binnen, deels buiten. Volgens Joost Ector is een dergelijke ontmoetingsplaats onmisbaar in een onderwijsgebouw. “Die ruimte is het sociale hart van het gebouw. Onderwijs gaat niet alleen om het doorgeven van kennis, maar vooral om de ontwikkeling van nieuwe kennis door uitwisseling. Het organiseren en ensceneren van ontmoetingen tussen gebruikers is het uitgangspunt.”

Reageer op dit artikel