nieuws

Spectaculair ontwerp van OMA

Geen categorie

OMA (Office for Metropolitan Architecture) heeft het ontwerp voor een nieuw wetenschapscentrum en aquarium in Hamburg gepresenteerd.

Spectaculair ontwerp van OMA

Behalve het wetenschapsmuseum en aquarium gaat het ringvormige gebouw van 23.000 m2 een imax theater, kantoren, laboratoria, winkels en horeca bevatten. Het gebouw verrijst pal aan de Elbe en markeert het oostelijk punt van de nieuwe binnenstadswijk HafenCity. 

Het wetenschapsmuseum is opgesplitst in tien flexibele modules die gezamenlijk een ring vormen. Bezoekers bewegen zich vanaf de bovenste tentoonstellingsruimten door de modules omlaag. Elke module heeft een eigen wetenschappelijk thema, zoals “Het begin van het leven”. De exposities worden door Hamburgse wetenschappelijke instituten ontwikkeld. Het grotendeels ondergronds gelegen Aquarium biedt een oceanografische tour van Hamburg via de Middellandse Zee naar de Rode Zee. Het gebouw krijgt op verschillende niveaus buitenruimtes voor culturele evenementen en horeca.

Door het opnemen van kantoren en laboratoria wordt het gebouw niet alleen museum maar een volwaardig wetenschappelijk centrum voor de talrijke technologische instituten van de Hanzestad. In zijn rol als wetenschapscentrum wordt het gebouw een voorbeeld van duurzaam bouwen door middel van programmatische flexibiliteit en toepassing van innovatieve milieutechnieken.

Het wetenschapscentrum is één van de laatste door de HafenCity GmbH in opdracht gegeven gebouwen en onderdeel van een grootschalige herontwikkeling van 155 ha. voormalige havens, gelegen tussen de Elbe en de binnenstad. 

Het gepresenteerde ontwerp is een doorontwikkeling van een eerder ontwerp van OMA uit 2004; sindsdien is het programma veranderd. Het project wordt door OMA partners Rem Koolhaas en Ellen van Loon samen met projectarchitect Marc Paulin uitgevoerd. 

Reageer op dit artikel