nieuws

De nieuwe toepassingen van hout

Geen categorie

De expositie Growing materials in de Parijse galerie Via wil de onontdekte mogelijkheden laten zien van recyclebaar materiaal als hout, composieten, plantaardige vezels en multiplex. Duurzame ontwikkeling, ecovriendelijk design en respect voor het milieu zijn hippe termen, en veel ontwerpers en fabrikanten springen volgens de samenstellers van de expositie uit commerciële overwegingen op de Al Gore-trein.

Omdat hout een zichzelf vernieuwend materiaal is, is er een groeiende interesse voor dit materiaal en haar afgeleiden onder ontwerpers. Bovendien is de sensualiteit en eerlijkheid van echt hout herontdekt door het grote publiek. Sinds de mens bestaat, is hij al bezig hout te vormen naar zijn wensen. Naast het bewerken, lakken en comprimeren tot mdf, zijn er tegenwoordig veel nieuwe houtbewerkingsmethoden die opgang vinden in de designwereld. Zo is het mogelijk om hout van een hitte- of vochtwerende laag te voorzien, is er vloeibaar hout (een mix van composieten en houtpolymeren) en soepel of kneedbaar hout. 

Hiervan zijn in Via talloze voorbeelden te zien, variërend van keramiek en keukenservies tot meubilair en wandbekleding. Bijzonder is het servies van gecomprimeerd stro (ontworpen door Kristiina Lassus), een bord van waterdicht palmblad (door Escarboucle), meubilair van polypropyleen gemixt met hout (door Futuramat) en stoelen die zijn vervaardigd van kokosnootvezels met latex (door Studio Gepetto). Dit levert bijzonder fraaie ontwerpen op en de vraag waarom niet meer fabrikanten en ontwerpers deze mogelijkheden benutten. 

Growing Materials is elke dag gratis te zien tot en met 16 maart. 

www.via.fr 

Reageer op dit artikel