nieuws

Wet en regelgeving – ‘Spaar het landschap, recycle de ruimte’

Geen categorie

Een voorlopige stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, dat vragen prominenten uit de wereld van de ruimtelijke ordening in het manifest ‘Vernieuw de bedrijventerreinen, spaar het landschap’. Hoogleraren Barrie Needham en Peter van Wijmen overhandigen vandaag het manifest aan secretaris-generaal Hans van der Vlist van VROM, die namens minister Cramer van Milieu een reactie zal geven. De presentatie is de start van de campagne ‘Spaar het landschap, recycle de ruimte’, waarmee Milieudefensie een einde wil maken aan de aanleg van overbodige bedrijventerreinen.

Volgens de ondertekenaars van het manifest is er een adempauze nodig, om de vicieuze cirkel van overaanbod aan nieuwe bedrijventerreinen en leegloop van bestaande te doorbreken. De afgelopen tien jaar is het areaal aan verouderde bedrijventerreinen verdubbeld tot 28 duizend hectare. “De herstructurering van verouderde terreinen staat al jarenlang op de politieke agenda, maar komt niet van de grond omdat er een enorm aanbod is aan goedkope nieuwe bedrijventerreinen,” zegt Barrie Needham, emeritus hoogleraar planologie in Nijmegen. “Door een tijdelijke stop, worden overheid en bedrijfsleven genoodzaakt om oude terreinen op te knappen. Hiermee wordt het landschap gespaard.” Volgens Needham is een tijdelijke stop niet schadelijk voor de economie. “Op dit moment ligt nog 9.000 hectare aan bouwrijp bedrijventerrein klaar voor bedrijfsvestigingen. Dat is voldoende om de groei van de werkgelegenheid tot 2020 op te vangen.”

Het manifest is een initiatief van Milieudefensie en is ondertekend door mensen met uiteenlopende politieke achtergronden en functies binnen de ruimtelijke ordening. Met de campagne wil Milieudefensie de druk op kabinet en parlement vergroten. In de campagne staan 28 bedreigde landschappen centraal, waar nieuwe bedrijventerreinen zijn gepland. 

www.milieudefensie.nl/ruimte

Reageer op dit artikel