nieuws

Techniek – Stijlvolle haard met hoog rendement

Geen categorie

Concept en Forme is een Belgisch bedrijf dat ook openhaarden vormgeeft. De nieuwste haard is de Stûv 16. De haard heeft een hoog rendement doordat de verbrandingslucht wordt voorverwarmd bij het binnendringen van de haard onder een gietijzeren bodem die met het vuur in contact staat; dit verbetert de kwaliteit van de verbranding aanzienlijk. De belangrijkste innovatie is echter dat deze haard ontworpen is als een systeem-module die verschillende verwarmingsmiddelen integreert: de lucht kan naar andere ruimtes geleid worden. De geïntegreerde ventilator bevindt zich onder de haard en functioneert daardoor geluidloos.

Techniek – Stijlvolle haard met hoog rendement

Het ontwerp is bedoeld om te worden ingebouwd. Door voor een metalen bekleding te kiezen kan dit worden vermeden. De Stûv 16-haarden kunnen met verschillende type kaders worden uitgerust: een eenvoudige staalplaat die de dikte van het metselwerk verbergt, een kader dat voor het metselwerk wordt aangebracht of een uit te snijden kader dat de ruimte kan afsluiten tussen de haard en bijvoorbeeld de opening van een klassieke schoorsteen. 

Standaard zijn er 3 modellen van 58, 68 en 78 cm. Deze hebben een hoogte van 61 cm en een diepte van 44 cm. De haard is reeds zo uitgerust dat verschillende aansluitingen mogelijk zijn:
– om van buitenaf de nodige lucht te onttrekken die nodig is voor de verbranding en zo de luchtcirculatie binnenshuis niet te verstoren
– om de circulatie van warme lucht in de kamer te verbeteren en dus de temperatuur te homogeniseren
– om warme lucht naar een aangrenzende ruimte te stuwen en/of er verse lucht te onttrekken,
– om de terugstroom te garanderen.

In oktober komt de haard op de markt.

www.stuv.be

Reageer op dit artikel