nieuws

Interieur – Nieuwe Kjærholm ziet het licht

Geen categorie

Bij Fritz Hansen staat de herfst- en wintercollectie in het teken van Poul Kjærholm. Ze introduceren een stoel die nooit eerder in productie is genomen, de PK8. Hiervan bestond alleen een prototype, gebaseerd op tekeningen uit 1978.

Interieur – Nieuwe Kjærholm ziet het licht

De vorm van de zitting is geïnspireerd op de PK9. De PK8 heeft een zitting van hard plastic in zwart, wit, rood of grijs. Opvallend zijn het onderstel en de bijzondere materiaalkeuze: de drie poten zijn van aluminium, waardoor de stoel eenvoudig te verplaatsen is. Het aluminium onderging een speciale oppervlaktebehandeling, waardoor het extra opvalt. Fritz Hansen brengt ook de PK58-tafel uit, een ontwerp dat is gebaseerd op de beroemde PK54-tafel, maar in andere materialen en andere afmetingen. De nieuwe tafel is anderhalve cm hoger, het onderstel is van aluminium en het tafelblad, met de afgeschuinde randen die kenmerkend zijn voor Kjærholm, is van polyestercomposiet. De karakteristieke zwarte schroeven worden gebruikt voor het monteren van zowel de stoel als de tafel; deze schroeven zijn kenmerkend voor veel van Kjærholm’s andere stukken. Kjærholm gebruikte ze om het eenvoudiger te maken om zijn ontwerpen over de hele wereld te distribueren, omdat klanten de meubelstukken zelf in elkaar konden zetten.

Daarnaast lanceert Fritz Hansen een aantal bekende Kjærholm-ontwerpen in een nieuw jasje. Zo is de PK22 nu verkrijgbaar in zacht suède in diverse kleuren en is de PK61-tafel er met een blad van zwart graniet. Daarbij is er een grotere afmeting (120 bij120 cm) aan de collectie toegevoegd, die de naam PK61A draagt. Als laatste is er de PK24 in zwart leer. Deze ligstoel dateert uit 1965 en werd toen uitsluitend vervaardigd van pitriet.

www.fritzhansen.com

Reageer op dit artikel