nieuws

Behang van plint tot plafond

Geen categorie

Salvador Dalí, Andy Warhol, Le Corbusier en William Morris hebben één ding gemeen: in de schaduw van hun ‘grote’ werk ontwierpen ze allemaal behang. Behangontwerpen van hen en vele anderen zijn nu te zien in de tentoonstelling ‘Behang, van plint tot plafond’ in het CODA Museum te Apeldoorn.

Behang van plint tot plafond

Dat ook in Nederland vooraanstaande kunstenaars, architecten en designers zich waagden aan het ontwerpen van behang is een publiek geheim. Theo Nieuwenhuijs en W. Dijsselhof, Berlage en hedendaagse ontwerpers als Ed Annink en Gijs Bakker zagen en zien behang als belangrijk onderdeel van hun werk. Ze legden het behang en daarmee het interieur hun eigen kleur en vormentaal op, in het verlengde van hun overige werk. 

Om te ervaren wat het effect van behang kan zijn, is in de tentoonstelling een digitale behangkamer gebouwd, waarin bezoekers hun eigen behangcombinaties kunnen uitzoeken en levensgroot op de muren kunnen projecteren. Zo zijn de verschillende ruimtes te beleven zoals ze nergens meer te ervaren zijn: de grillige zwartwit-patronen van de Wiener Werkstätte, het fel geel-blauwe koeienkoppenbehang van Andy Warhol of het lommerrijke behang van William Morris uit 1880.  

In de tentoonstelling volgen de bloeiperiodes van behang elkaar op. Hierdoor zijn de opmerkelijke relaties tussen behangontwerpers uit verschillende perioden te bekijken; er zijn vormen en patronen die al decennialang populair zijn en steeds opnieuw worden gebruikt. Zo spelen de ontwerpen van William Morris (1843-1896) een belangrijke rol. Niet alleen Morris’ stilistische elementen, zijn organische en dierlijke motieven, maar ook zijn ideeën over de ruimte als ‘totaalinterieur’ zijn herkenbaar in het moderne behang. 

Technisch gezien is ‘Behang, van plint tot plafond’ bijzonder omdat het behang ‘groot’ te zien is. Het meeste behang is alleen als fragment in oude behangboeken terug te vinden of is onderdeel van restauratiewerk van muren of huizen. In CODA zijn zeldzame en kleine fragmenten op groot formaat gereconstrueerd. Door het rapport, de kleinste eenheid van een behangpatroon, op te zoeken en het behang van daar uit weer op te bouwen, krijgen toeschouwers een beeld van de werkelijke afmetingen en werking van kleur en patroon.   

In een aantal behangkamers wordt behang van ontwerpers uit verschillende perioden getoond. Ook is aan hedendaagse kunstenaars, zoals Danielle Kwaaitaal, Studio Job en Gijs Bakker van Droog Design, gevraagd om een installatie van hun ontwerp te tonen. 

De expositie is tot en met 18 mei volgend jaar te bekijken in CODA Museum,Vosselmanstraat 299 te Apeldoorn. 

http://www.coda-apeldoorn.nl/

Reageer op dit artikel