nieuws

Einde van een tijdperk

Geen categorie

Op de plek van de Pauluskerk in Rotterdam verrijst een nieuwbouwproject, dat naar verwachting begin volgend jaar van start gaat. De nieuw te bouwen Calypso aan de Mauritsweg is ontworpen door het Britse bureau Alsop Architects en zal naast een nieuw gebedshuis, onderdak bieden aan ongeveer 408 appartementen, kantoren en commerciële ruimtes.

Einde van een tijdperk

Het complex komt tegenover het Centraal Station en bestaat uit een 70 meter hoge toren, met daarnaast een volume samengesteld uit drie torens, waarvan de hoogste eveneens 70 meter bedraagt. Het complex rust op een gemeenschappelijke plint, waarin onder meer commerciële ruimtes worden ondergebracht. Aan de zuidzijde komt de nieuwe Pauluskerk. De drie zuidelijke torens worden voorzien van een metalen gefacetteerde huid. De noordelijke toren krijgt een gevel van glazen panelen. 

De sloop van de beroemde kerk, waar jarenlang verslaafde dak- en thuislozen werden opgevangen, betekent een einde van tijdperk. Deze opvang zal in de toekomst elders in de stad worden ondergebracht, dit zijn de Pauluskerk en de gemeente overeengekomen. Dominee Hans Visser, die onlangs met emeritaat ging, heeft de sleutels overhandigd aan projectontwikkelaar De Wilgen Vastgoed. Het naastgelegen hotel en de uitgaansvereniging Calypso – naamgever van het project – zijn al afgebroken. De sloop van de kerk begint na de bouwvak, maar daarvoor moet eerst het kunstobject, een raamvenster aan de achterkant van het gebouw, worden verwijderd. Ook het hout, asbest en dergelijke moeten uit het pand. De sloop zelf zal een paar maanden in beslag nemen. 

Het enige wat de nieuwbouw dan nog in de weg staat is het protest van de omwonenden tegen het hoogbouwproject. Deze procedure loopt nog. 

www.dewilgenvastgoed.nl

Reageer op dit artikel