nieuws

Design voor de Derde Wereld

Geen categorie

Dutch Design in Development (DDiD) heeft een nieuw initiatief ontwikkeld: de Toon van Tuijl Designprijs. Deze prijs stimuleert ontwerpen die bijdragen aan sociaal-economische ontwikkelingen in Derde Wereldlanden en is een hommage aan ontwerper Toon van Tuijl. Deze designer kwam in 2006 om tijdens een roofoverval in Kenia, waar hij werkte voor een Keniaanse meubelfabrikant in opdracht van DDiD.

Design voor de Derde Wereld

Tot 10 september kan iedere Nederlander of inwoner van Nederland inzenden voor de prijs. 
Er kan voor twee categorieën worden ingeschreven: voor de eerste categorie geldt dat het ingezonden ontwerp door een producent in een ontwikkelingsland is gemaakt. Deze hoeft in dit geval niet in productie genomen te zijn. Is het ontwerp door consumenten in ontwikkelingslanden al getest of gekocht, dan kan er worden ingezonden voor de tweede categorie. Dit kan een interieurproduct zijn, zoals een meubellijn of wandbekleding. Of een ontwerp van een product dat de levenskwaliteit verbetert van mensen met weinig inkomen in een ontwikkelingsland. Dit kunnen industriële, professionele of gebruiksproducten zijn, zoals een waterzuiveringsinstallatie, een betaalbare bril of huishoudverlichting.

De Toon van Tuijl Designprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de ceremonie van de Nederlandse Designprijzen op 20 oktober. De winnende en genomineerde ontwerpen staan een week op een tentoonstelling in Eindhoven, daarna reist de tentoonstelling naar Hong Kong en Seoul.
Uit de nominaties worden twee winnaars gekozen, die 2.500 euro prijzengeld ontvangen waarmee de verdere ontwikkeling van het product kan worden gefinancieerd. Ook krijgen ze een projectopdracht in een ontwikkelingsland met DDiD en een order voor het in productie nemen van het prototype via Unseenproducts.com. 

De prijs is een initiatief van Van Tuijl’s echtgenote Cynthia van Tuijl-Postma, samen met NCDO (National Committee for International Cooperation and Sustainable Development) en DDiD. DDiD zet Nederlandse ontwerpers in bij kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden ontwerpen ze nieuwe producten die passen bij Westerse trends en modes.. 

www.ddid.nl

www.ddid.nl/tvtprijs

Reageer op dit artikel