nieuws

Van Egeraat aan de slag in Rusland

Geen categorie

De internationale competitie voor het ontwerp van de nationale bibliotheek van Tatarije, een Russische deelrepubliek, is gewonnen door Erick van Egeraat. Het toekomstige gebouw moet aan het Tukay-plein in het zuidwesten van het centrum van de Kazan, de hoofdstad, komen te staan. De bibliotheek gaat 81.000 vierkante meter bevatten voor ‘verkenning en ervaring van kennis’.

Van Egeraat aan de slag in Rusland

Het nieuwe complex is als overdekte uitbreiding van het stadscentrum ontworpen. Een achttien meter hoog multifunctioneel atrium functioneert als overgang tussen het stadscentrum en de bibliotheek. 
Dit atrium is onderdeel van het publieke domein en vormt een verzamelplaats voor allerlei gemeenschappelijke en culturele voorzieningen. De entree kan tegelijkertijd dienst doen als ontmoetingsplaats, galerie, boulevard, huiskamer en plek voor educatie.
Het gebouw ligt tegen een heuvel en is qua ontwerp een voortzetting van de vorm van het landschap. Op het dak bevindt zich een park. Doordat Van Egeraat het bestaande Hermitage Park, de bibliotheek en het park op het dak heeft verbonden met het plein, vormt het gebied een levendig centrum voor het stedelijke leven.

Van Egeraat stelde daarbij ook voor het terrein uit te breiden en zo de ontwikkeling mogelijk te maken voor het hoofdkantoor van de nationale bank, kantoren, appartementen en winkels. Het project is een belangrijk onderdeel van de stedelijke herontwikkeling van Kazan.

www.eea.nl 

Reageer op dit artikel