nieuws

sfeeâh belângrèk in nieuw stadion ADO Den Haag

Geen categorie

Afgelopen zaterdag was het zover: het nieuwe stadion van ADO Den Haag is officieel in gebruik genomen. Architect Zwarts en Jansma maakte een ontwerp waarin sfeer het belangrijkste uitgangspunt was.

sfeeâh belângrèk in nieuw stadion ADO Den Haag

Zo moeten volgens Rein Jansma “de supporters elkaar kunnen zien. De wave moet helemaal rond kunnen gaan. Dat versterkt de emotie. Pas dan kan er magie ontstaan”.

Om die reden zijn de tribunes rond. “De kap loopt in het midden naar beneden om zoveel mogelijk plekken droog te houden. Er is wel voor gezorgd dat je ook bovenaan de tribune nog de overkant ziet”. Ook de akoestiek draagt bij aan de sfeer in het stadion. In de kap is de geluidsabsorptie aangepast om het geroezemoes te kunnen blijven horen wat bijdraagt aan de spanning van de wedstrijd. 

De extra aandacht voor veiligheid in het nieuwe ADO Den Haag stadion heeft zijn invloed gehad op het ontwerp. Rond het stadion staan geen obstakels. De lichtmasten zijn op het dak bevestigd. Door het veld iets op te tillen is ruimte ontstaan voor een omloop van vijftien meter breed, deels weggewerkt onder de tribunes. Hiermee is extra ruimte ontstaan voor services (museum, brasserie en businessclub). 

Deze services maken een stadion vaak tot een ‘gewoon’ gebouw. Iets wat Jansma heeft willen voorkomen. “We hebben een ronde schil gemaakt waaraan met de lichtmasten erop duidelijk is te zien dat het om een stadion gaat”. 

De thuisbasis van de Haagse club, die volgend seizoen in de Jupiler League speelt, heeft ruimte voor 15.000 toeschouwers. 

 

Stadionbouwers

Zwarts en Jansma was eerder verantwoordelijk voor de renovatie van de Kuip, het kasteel van Sparta en de Galgenwaard in Utrecht. Daarbij maakte het architectenbureau ook het ontwerp voor het nieuwe stadion van AZ. 

 

Reageer op dit artikel