nieuws

Oplevering – De kleur van de likeur

Geen categorie

Het fabriekscomplex van distilleerderij De Kuyper in Schiedam dateert uit 1911. Dit Rijksmonument is door Broekbakema heringericht tot ontvangstcentrum met cocktailbar, expositieroute en kantoorwerkplekken. De ruim driehonderd jaar oude jeneverstoker presenteert zich voortaan in een strakke eigentijdse omgeving dat met respect is ingepast in het historische gebouw.

Het familiebedrijf De Kuyper bestaat sinds 1695. Van haar rijke geschiedenis is de laatste honderd jaar te zien in het fabrieksgebouw. Het huidige imago van het bedrijf als belangrijke likeurproducent strookte niet meer met het bestaande interieur. Aan de ontwerper de opdracht om het hedendaagse cocktailimago van De Kuyper te illustreren in hun bezoekerscentrum in de oude distilleerderij. 

Een nieuwe route langs een ruim 30 meter lang vitrinemeubel leidt de bezoeker door het bedrijf. Na binnenkomst op het ontvangstplein loopt het traject naar de cocktailbar, waar bedrijfspresentaties worden gegeven. Deze zijn te bewonderen vanaf een in bamboe uitgevoerde tribune die is bevestigd aan het plafond en daardoor vrij hangt in de ruimte. Een translucente verlichte trap verbindt haar met de eigenlijke bar. De wanden, vloer en plafond zijn paarsblauw, de bedrijfskleur van De Kuyper. De nissen met led-verlichting kunnen verschillende kleuren aannamen, waardoor de cocktailbar van kleur en sfeer kan veranderen.

De weg gaat verder langs de expositiewand die de historie en de producten van De Kuyper toont. Deze tweezijdige glas- en kastenwand begeleidt niet alleen de gasten, maar schermt ook de werkplekken van de medewerkers af. In een gesloten wand tegenover de vitrine zijn kijkkasten gemaakt die een blik geven op karakteristieke delen van het monumentale kantoorgebouw. Aan het einde van de route, gemarkeerd door een lantaarn, bevindt zich de oude distilleerderij met koperen ketels en houten vaten, die de sfeer van vroeger en van het vakmanschap weergeven. 

Niet alleen in de cocktailbar, maar in het hele interieur speelt de kleur van de likeur een hoofdrol. In de ontvangstplein is de glazen wand voorzien van kleurrijke prints en in de expositiewand worden de kleuren van de verschillende likeuren zorgvuldig uitgelicht. 

www.broekbakema.nl

Reageer op dit artikel