nieuws

Interieur – De lagen van een stoel

Geen categorie

Tjep. leverde dit jaar een spraakmakende bijdrage aan de tentoonstelling van Droog Design in Milaan: een als een juweel gedetailleerde stoel. Tijdens de Salone del Mobile stond de expositie van Droog in het teken van Smart Deco 2, waarin niet alleen de vervagende grenzen tussen traditioneel vakmanschap en innovatieve concepten en materialen centraal stonden, maar ook die tussen design en technologie, natuur, biologie, echt en kunstmatig, afgedankt en hoogwaardig, rijk en arm.

Interieur – De lagen van een stoel

The Chair of Textures is een afgeleide van het House of Textures dat Tjep voor het NAi in 2005 maakte. Frank en Janneke Tjepkema stelden zich hiervoor de vraag of het mogelijk is om een huis zo te detailleren alsof het juwelen zijn en of dit te bereiken is met moderne technieken? Het resultaat was een huis op een schaal van 1 tot 25, dat bestaat uit vier lagen metaal. Deze zijn met de laser opengewerkt om de verschillende structuren van een huis te laten zien: van graffiti tot behang, inclusief stenen, leidingen en vloerbedekking. 

Het doel voor Smart Deco was om de eerste stap te zetten van een experimenteel concept naar een realistisch product. The Chair of Textures is een stoel die op dezelfde manier is opgebouwd als het House. De lagen van baksteen, behang en dakpannen zijn nu lagen bekleding, veren, schuim en hout, maar ook een houtworm, een verloren sleutel. 

Het doel van het ontwerp is om de modernistische ontwerpaanpak te betwisten. Tjep. Vindt dat oog voor detail, ambacht en symboliek heeft plaatsgemaakt voor onaantrekkelijk, betekenisloos en deprimerend functionalisme, waarin de enige dominante factor economie en regels zijn. 

www.tjep.nl

www.droogdesign.nl

Reageer op dit artikel