nieuws

De Aubette in ere hersteld

Geen categorie

Het amusementspaleis Aubette in het centrum van Straatsburg wordt opengesteld voor het publiek. Dat is onlangs bekend gemaakt door burgemeester Fabienne Keller. Het interieur van het complex is een van de weinig gerealiseerde werken van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg. Hoewel de restauratie van het gebouw in 2006 was voltooid, was het nog niet openbaar toegankelijk. Dit gaat volgend jaar veranderen.

De Aubette in ere hersteld

Het NAi heeft zich sterk gemaakt voor de openstelling van Aubette. Om een indruk te geven van het bijzondere interieur organiseerde het dit jaar de tentoonstelling ‘Icoon van het Modernisme – Van Doesburgs Aubette’. Aan het einde van de tentoonstelling konden bezoekers de petitie ‘Aubette open voor publiek’ tekenen. Deze petitie heeft 1234 handtekeningen opgeleverd en daardoor wellicht bijgedragen aan de openstelling. Deze behelst in eerste instantie vier dagen per week en na september 2008 alle dagen van de week.

Het interieur van Aubette is in 1928 ontworpen door Theo van Doesburg, Sophie Taeuber-Arp en Hans Arp. De avant-gardistische inrichting werd destijds nauwelijks gewaardeerd, met als gevolg dat de inrichting werd ‘opgeleukt’ met attributen die weinig tot niets te maken hebben met de stijl van de ontwerpers. In 1938 werd het interieur in zijn geheel vervangen. Toen echter eind jaren tachtig verflagen werden ontdekt van de oude composities in belangrijke publieke ruimtes werd besloten over te gaan tot restauratie van de door Van Doesburg tot in detail ontworpen zalen.

Naast architect was Theo van Doesburg (1883-1931) schilder, dichter, vormgever en oprichter van het tijdschrift ‘De Stijl’.

www.nai.nl

Reageer op dit artikel