nieuws

Techniek – Duurzame persglaslampen

Geen categorie

De PAR38 persglaslampen behoren wellicht tot één van de meest gangbare verlichtingsbronnen. Door hun gebundelde, gerichte licht worden ze onder meer gebruikt voor zaalverlichting.

Techniek – Duurzame persglaslampen

Bij de nieuwe lampenserie van Koopman wordt – in plaats van halogeenlicht   – gebruik gemaakt van een groot aantal ledlampjes of een speciale spaarlamp. De nieuwe lampen zijn duurder in aanschaf, maar door het aanzienlijk geringere stroomverbruik en de aanmerkelijk langere levensduur hebben zij een korte terugverdientijd. 

Het door Koopman gepresenteerde programma omvat een drietal 230V PAR38 reflectorlampen met een diameter van 120 mm. Te onderscheiden zijn twee lampen met energiezuinige led’s en een model dat voorzien is van een moderne spaarlamp. Bij de led-versie is er keuze uit twee typen, met 92 of maar liefst 130 laagspannings led’s. Het totale vermogen komt daarbij op niet meer dan slechts 4,0 W resp. 6,0 W. In beide gevallen kan men uitgaan van een levensduur van ca. 100.000 uur. De derde PAR38 lamp is voorzien van een speciale 20W spaarlamp. Met dit betrekkelijk geringe vermogen biedt deze een lichtopbrengst als die van een 120W PAR38 gloeilamp. De te verwachten levensduur bedraagt 6.000 uur. Dit is zesmaal langer dan een normale gloeilamp. Het spaarlamp-model en het 130-type zijn aan de voorzijde afgesloten met honingraatglas, waardoor deze buiten te gebruiken zijn. De met 92 LED’s uitgeruste PAR38 lamp is aan de voorzijde open, waardoor hij alleen binnen te gebruiken is. 

Reageer op dit artikel