nieuws

Nieuwe speelplek moet jeugd laten bewegen

Geen categorie

Om kinderen achter de spelcomputer vandaan te halen en meer te laten bewegen, hebben studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een speelplek van de toekomst bedacht.

De presentatie vond maandag in Eindhoven plaats op het seminar ‘Playground van de Toekomst’. De winnaars kregen een bedrag van 250 euro en mogen op 27 september tijdens het congres Sports and Technologie hun ontwerp presenteren. Daarbij zijn verschillende bedrijven uit de speeltuinbranche aanwezig.

Het ontwerp met de naam ‘Weeping Willow’ is een combinatie van klauter-, en springelementen, gekoppeld aan een mechanisch systeem dat buizen in werking zet. De truc is dat kinderen, al springend, muziekklanken uit de buizen produceren. De Weeping Willow is volgens een woordvoerder van de TU/e voorlopig niet meer dan een ontwerp. Maar fabrikanten van speeltoestellen, aanwezig op het seminar, toonden volgens hem grote interesse in het project. Het idee van de studenten is gebaseerd op onderzoek door TNO naar zes florerende speelplekken in achterstandswijken. De onderzoekers bekeken het speelgedrag van de kinderen en voerden kringgesprekken met ze om te ontdekken wat de basisscholieren leuk en minder leuk vinden. 

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De definitieve resultaten zijn eind van dit jaar bekend. Aan de hand van deze gegevens stelt TNO een lijst samen die gemeenten kunnen gebruiken voor het aanleggen of verbeteren van speelplekken. 

Reageer op dit artikel