nieuws

Renovatie Nederlandse ambassade in Rome

Geen categorie

De Nederlandse ambassade in Rome wordt 16 mei a.s. officieel heropend na een ingrijpende renovatie die is uitgevoerd door het Deltse Cepezed. De ingebruikname van het hernieuwde pand wordt luister bijgezet met de aftrap van een uitgebreid Nederlands cultureel festival. Onder de naam ‘Olandiamo?’ vinden in de weken na de opening door heel Rome activiteiten en tentoonstellingen plaats op het gebied van Nederlandse architectuur, literatuur, mode, fotografie en diverse soorten muziek en dans.

Renovatie Nederlandse ambassade in Rome

Architect Jan Pesman heeft voor de renovatie van de bestaande ambassade gezocht naar een zo groot mogelijk contrast tussen de twee onderscheiden bouwdelen. Omdat het hoofdgebouw veel oorspronkelijke details bevatte, wilde hij het aanzicht hiervan zoveel mogelijk in oude luister herstellen en zo goed mogelijk naar voren laten komen. Aan de buitenkant is de stadsvilla daarom geheel gerestaureerd. Rondom de alledaagse aanbouw ernaast is een schil aangebracht van cortenstaal. Het staal loopt door bij de raamopeningen, maar is daar ten behoeve van uitzicht en daglichttoetreding geperforeerd en voorzien van luiken. Buiten wordt het pand ‘bewaakt’ door het kunstwerk met twee ceramische honden Cave canem (pas op voor de hond) uit 1993 van de kunstenaars Irene Fortuyn en Robert O’Brien.

Binnen zijn de panden tot op het betonskelet gestript en voorzien van een nieuwe, drastisch herziene organisatie gericht op licht, transparantie en een goede onderlinge communicatie. De twee bouwdelen zijn daarbij tot één geheel gesmeed, waardoor in het interieur nauwelijks nog verschil tussen de beide panden is op te merken.

Het programma van het culturele festival ‘Olandiamo?’ is te vinden op de website van de ambassade, http://www.mfa.nl/rom-nl/homepage

www.cepezed.nl

Reageer op dit artikel