nieuws

NAi eert Prouvé

Geen categorie

Het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht wijdt van 12 mei tot en met 2 september een tentoonstelling aan de Franse ontwerper en architect Jean Prouvé (1901-1984).

NAi eert Prouvé

Bekende gebouwen van de Fransman zijn het plaatmetalen luchthavengebouw van Roland Garros (1936), het Palais Omnisports van Bercy bij Parijs (1979 – 1984) en zijn eigen karakteristieke woonhuis in Nancy (1954). In Nancy was oud-verzetsman Prouvé overigens in de jaren vijftig nog een periode burgemeester.

Jean Prouvé geldt als één van de belangrijke ontwerpers van de twintigste eeuw. Hij zag al snel de mogelijkheden van massaproductie van onder meer meubelen. Niet alleen in zijn eigen werk was hij vernieuwend, ook als werkgever: al in 1936 introduceerde hij de betaalde vakantie voor alle werknemers van zijn atelier.

Prouvé heeft nooit een opleiding tot architect genoten. Hij was de zoon van een ambachtsman en leerde voor kunstsmid. Hij kwam in contact met de bouwkunst, toen steeds meer architecten zijn kwaliteiten als smid en metaalbewerker nodig hadden voor de vervaardiging van hun maquettes. Op de tentoonstelling zijn meubels, tekeningen en maquettes te zien, net als metalen zonweringen en geperforeerde deurpanelen.

www.nai.nl/maastricht

Reageer op dit artikel