nieuws

Wet- en regelgeving – Op jacht naar illegale software

Geen categorie

De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, is gestart met gerichte acties tegen het gebruik van illegale software bij organisaties en bedrijven in de architectuur-, bouw- en vastgoedsector. Dit gebeurt in het kader van de Risico Alarm-campagne. Met deze campagne wil de BSA om illegaal gebruik van software opsporen en voorlichting geven over een juist gebruik van software en over de risico’s van illegaal softwaregebruik.

De BSA heeft een speciale website www.risicoalarm.nl geopend, die organisaties informeert over hoe ze hun bedrijfssoftware veilig en legaal kunnen beheren. Onderzoek in opdracht van de BSA wijst uit dat in 2005 gemiddeld 30 procent van de zakelijke software die in Nederland werd gebruikt, illegaal was. “De architectuur-, bouw- en vastgoedsector is een zeer competitieve markt”, zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. “Architecten, aannemers, (vastgoed)makelaars en projectontwikkelaars beconcurreren elkaar sterk bij het in de wacht slepen van projecten. Door de tijds- en budgetdruk wordt licentiebeheer daarbij vaak – onbewust – over het hoofd gezien.” De BSA adviseert organisaties om regelmatig gebruikerscontroles uit te voeren. Op deze manier kunnen illegaal softwaregebruik en de daarmee gepaard gaande schade worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat op deze manier ook een teveel aan licenties vroegtijdig wordt gesignaleerd.” 

Reageer op dit artikel