nieuws

Techniek – ‘Slimme’ woningventilatie

Geen categorie

TNO heeft een systeem ontwikkeld om woningventilatie te verbeteren. Het concept maakt gebruik van bestaande spouwen in gevels. Samen met Heijmans maakt TNO een prototype voor een blok nieuwe woningen.

Techniek – ‘Slimme’ woningventilatie

Moderne, energiezuinige ventilatiesystemen zijn vaak duur en ingewikkeld, zodat ze niet goed werken en veel onderhoud vragen. De werking wordt bovendien ernstig verstoord door woninglekken en windeffecten. 

In het nieuwe ventilatieprincipe van TNO worden tussen bestaande spouwen kortsluitverbindingen aangebracht, zodat ze één ruimte vormen. De wind zorgt er vervolgens voor dat via bestaande lekken verse buitenlucht kan binnenstromen. Verschillen in de winddruk per gevel worden uitgemiddeld en in de gemeenschappelijke spouwruimte heerst steeds een vrijwel constante druk. Het nieuwe ventilatieprincipe biedt veel voordelen volgens het onderzoeksinstituut. Zo gaat het om eenvoudige ventilatie die altijd op dezelfde wijze reageert. Storende lekken in de woning worden functioneel en hoeven dus niet te worden teruggedrongen. Bovendien maakt de benutting van bestaande componenten extra installaties overbodig. Het principe garandeert een goede luchtkwaliteit en energieprestatie in de woning.

Reageer op dit artikel