nieuws

Oplevering – Sfeer op school met illustraties

Geen categorie

Bij scholen die zijn gebouwd in de jaren zeventig en tachtig was functionaliteit vaak belangrijker dan esthetiek. In veel van deze gebouwen is gebruik gemaakt van gasbetonnen wanden, dat twintig jaar later beperkingen met zich meebrengt als het interieur moet worden opgefrist.

Oplevering – Sfeer op school met illustraties

Het belang van de kwaliteit van het schoolinterieur is de laatste jaren toegenomen. Omdat veel scholen tegenwoordig meer leerlingen willen werven, moet het gebouw een prettige uitstraling hebben, die aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. 

Een voorbeeld van zo’n opgave is het Pius-X college in het Brabantse Bladel. Hier heeft het Rotterdamse ontwerpbureau Shop Around in samenwerking met Lot Sturm Interieur wanden en bovenlichten vormgegeven. Omdat folies niet aan te brengen zijn op een gasbetonnen muur, is gebruik gemaakt van voorzetwanden. Op de eerste verdieping heeft ieder gedeelte, ook wel pleinen genoemd, een andere sfeer. Eigentijdse elementen zijn in geabstraheerde vorm gecombineerd met illustratieve elementen van illustrator Fons Schiedon. De bovenlichten zijn als het ware moderne varianten geworden op de traditionele glas-in-lood ramen. 

De Koningin Julianaschool in Culemborg is een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Zij verhuisden van een fraai en traditioneel pand naar een modern gebouw. Shop Around heeft daar samen met het architectenbureau Workshop of Wonders uit Utrecht een vriendelijke, sprookjesachtige laag aan toegevoegd door middel van illustraties van Mr. Feaver. Hierdoor is het ‘geborgen’ gevoel van het oude gebouw meegenomen.

www.shop-around.nl

Reageer op dit artikel