nieuws

Natuurlijk wonen in een huis van levende bomen

Geen categorie

Drie ontwerpers van de Massachusetts Institute of Technology bedachten een boomhuis om zelf te kweken in plaats van te bouwen. Enkele zaadjes kunnen na zo’n vijf jaar uitgroeien tot een complete eengezinswoning van twee verdiepingen.

Natuurlijk wonen in een huis van levende bomen

Het ‘Fab Tree Hab’-concept combineert een oude boomkweekkunst met moderne technieken voor recycling en zonne-energie. Mitchell Joachim, Javier Arbona en Lara Greden bedachten het ontwerp met drie slaapkamers, een badkamer en een gecombineerde woon-eetkamer met open keuken.

De draagconstructie bestaat uit drie levende boomstammen van bijvoorbeeld een iep of een eik. De boomtakken worden in elkaar gevlochten zodat ze de basis voor de muren en het dak vormen. Klimplanten beschermen de muren aan de buitenkant, en een composiet van stro en klei zorgt voor isolatie en waterdichte muren. De ramen van transparant bioplastic kunnen zich aanpassen aan de groeiende woning.

Het boomhuis voorziet in een water- en nutriëntenkringloop. Op het dak wordt regenwater opgevangen en na gebruik komt dat via een infiltratiesysteem in de ‘levende machine’.Daar zuiveren bacteriën,vissen en waterplanten het water. Een compostsysteem verwerkt derest van het menselijk afval.

De Fab Tree Hab is volgens de ontwerpers zeker goed betaalbaar, het kost vooral groeitijd. Wonen in het boomhuis brengt wel extra beheerskosten en inspanningen met zich mee op het gebied van ongediertebestrijding. Bepaalde insecten zouden namelijk de constructie kunnen aantasten. De levensduur van de woning hangt af van de leeftijd van de drie bomen. Als een van de dragende bomen afsterft, begint het hele proces opnieuw. 

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel