nieuws

Brussel onder de loep

Geen categorie

Zestien architecten van het Berlage instituut gaven afgelopen week hun visie op Brussel als Europese hoofdstad.

Zij vinden dat de pompeuze betonnen vergaderblokken, winderige pleinen en vooral het na werktijd mistroostige gebied, op de schop moeten. Ondanks dat Brussel als ‘hoofdstad van Europa’ meer invloed krijgt, vinden zij de Europese wijk, de opeengepakte en grauwe kantoorbuurt ten oosten van de oude binnenstad, een gruwel. 

De Europese Unie viert deze maand haar vijftigjarig jubileum. Dit jubileum was aanleiding voor de architecten om de architectuur van de metropool onder de loep te nemen.
Het eerste wat moet gebeuren naar de mening van de Berlage-architecten is volgens Joachim Declerk, het afbreken van het “foeilelijke en megalomane Europese parlementsgebouw”. Afscheid dus van de enorme bouw- en prestigeprojecten van de afgelopen jaren. “Het is allemaal zonder visie neergezet”, aldus Pier Aureli, een van de deelnemers, die net als zijn collega’s wil breken met de concentratie van de EU-kantoren.

De architecten werkte negen projecten uit die Europa onder de bevolking moet brengen. Declerck: “Brussel weerspiegelt door zijn verscheidenheid en multiculturaliteit in miniatuur wat Europa in het groot is, daarom moeten de gebouwen de stad in en makkelijk toegankelijk zijn.” Een van de voorstellen is het plaatsen van een nieuw parlement op de plek waar rijk en arm Brussel elkaar raken. Het gebouw mag volgens hen dan niet hoger zijn dan tien meter, dit om de laagdrempeligheid te benadrukken. Elders komt dan volgens de visie van de architecten een Europese bibliotheek en een EU-universiteit.

Dat niet alle planners en politici de ideeën delen van de deelnemende architecten moge duidelijk zijn. Binnenkort start immers in het hart van Brussel de bouw van een nieuwe glazen gebouw waarin de EU-leiders gaan vergaderen. Daarbij werden onlangs ook plannen gelanceerd voor twee enorme nieuwe kantoorkolossen voor de Europese commissie. De Brusselse ‘Twin Towers’ (200 en 250 meter hoog) moeten volgens de plannen aan beide kanten van een verkeersader komen en worden getooid met metershoge Europese sterren. 

Reageer op dit artikel