nieuws

Steunbetuigingen brugpaviljoen Ito

Geen categorie

Het brugpaviljoen van Toyo Ito in Brugge wordt bedreigd.

Steunbetuigingen brugpaviljoen Ito

In 2002 besloot het Brugse schepencollege de tijdelijke status van het paviljoen op te heffen en het permanent te laten staan. Het college vond het bouwwerk ‘een prachtig staaltje moderne architectuur, een statement van het beleid en samen met het concertgebouw het icoon van Brugge’. Die beslissing lijkt nu te worden teruggedraaid. Een door een chauffeur aangebrachte schade in augustus 2006 leidde tot het weghalen van de brug, het essentiële deel van de constructie, en nu tot het aankondigen van volledige sloop. 

Initiatiefnemer van het project, de architectuurvereniging Archipel, pleit voor het behoud en de grondige renovatie van deze fragiele, maar grootse architectuur. Volgens de vereniging dient er een nieuwe duurzame brug te komen, die de tijd kan trotseren en het paviljoen zijn oorspronkelijke élan teruggeeft.

Zoals vele tijdelijke constructies verdient dit paviljoen van Toyo Ito volgens Archipel een beter lot dan het Philips-Paviljoen van Le Corbusier, de Sonsbeekpaviljoenen van Rietveld en Van Eyck in de beeldentuin van het Kröller Müller Museum en het Barcelona paviljoen van Ludwig Mies van der Rohe, die allen pas vijftig á zestig jaar na de afbraak zijn of worden heropgebouwd. De architectuurvereniging vraagt daarom nationale en internationale steun voor het behoud van het brugpaviljoen.

Laat uw steunbetuiging achter op: http://www.archipelvzw.be/details3.aspx?LID=657&MID=130

Meer informatie is te krijgen bij Archipel, telefoon   +32(0)50322421 of via info@archipelvzw.be of www.archipelvzw.be

Reageer op dit artikel