nieuws

Oplevering – Groen voorbeeld

Geen categorie

Voor opdrachtgever Espacil heeft de Franse architect Manuelle Gautrand in een woonwijk in Rennes 104 appartementen en een sportcentrum ontworpen. In het kader van het ecologische beleid van de gemeente is een complex gerealiseerd waarvan de duurzame onderdelen een voorbeeldfunctie vervullen voor toekomstige woningbouwprojecten. Om de drempel voor het toepassen van deze duurzame methodes zo laag mogelijk te maken, zijn ze eenvoudig van opzet en gerealiseerd met een minimaal budget.

Oplevering – Groen voorbeeld

De appartementen zijn geclusterd in drie complexen met een noord-zuid oriëntatie. Elke woning is aan de zuidzijde voorzien van een balkon met een groot overstek. Hiermee wordt de warmtestraling van de zon te gelde gemaakt. In de winter kan het balkon worden afgesloten met ramen, waardoor de lucht binnen wordt opgewarmd. Deze warmte kan vervolgens door het appartement worden geleid. In de zomer heeft het huis een extra buitenruimte door het ruim gedimensioneerde balkon. 

De relatie tussen de balkons en het appartement verschilt per appartement, waardoor veel typologische variaties mogelijk zijn. Opvallend is de witte gladde materialisatie van de gevels, waarvan de hoeken zijn afgerond. Alles bij elkaar zijn de ecologische ingrepen en materialen ingezet om een prettige en mooie leefomgeving te creëren.

Gautrand heeft ondanks haar jonge leeftijd al aardig wat gerealiseerde werken op haar naam staan. Haar recente Citroën winkel op de Champs-Elyseés in Parijs kan zich verheugen op zowel felle kritiek als op bewondering. Op dit moment wordt gewerkt aan een kantoorgebouw aan de Rokin in Amsterdam. De oplevering staat gepland voor 2008.

www.manuelle-gautrand.com

Reageer op dit artikel