nieuws

Gezicht van Nederland gezien door studenten Bouwkunde Delft

Geen categorie

Studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft bepalen in opdracht van de stichting BONAS (Bibliografieën en Oeuvrelijsten Nederlandse Architecten en Stedenbouwkundigen) een deel van het ‘architectonische gezicht van Nederland’. Op basis van archief en literatuuronderzoek werken de studenten mee om een deel van de oeuvres van belangrijke Nederlandse ontwerpers uit de periode 1790 tot heden te inventariseren en in bijzondere computerpresentaties te verwerken. Studenten bepalen daarbij zelf welke architecten en welk werk wordt gearchiveerd. Ook wordt een gedeelte van het materiaal gepresenteerd in de BONAS tentoonstelling.

Gezicht van Nederland gezien door studenten Bouwkunde Delft

De tentoonstelling is vanaf 9 februari tot en met 2 maart te bezoeken op maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur in het faculteitsgebouw aan de Berlageweg 1 in Delft.

Doel van het project was niet het maken van een tentoonstelling met beelden en uitleg van het onderwerp, maar een directe aansprekende ervaring van de architectuurbeelden uit de BONAS-inventarisaties. De ‘BONASbox’ in de Blokkenhal heeft een omvang van 12 x 8 x 4 meter. Door een draaiing van het interieur zijn ook aan de buitenzijde van de box ruimten gecreëerd, waarin zich onder meer een leeshoek bevindt. Binnen zal, door middel van projectie en geluid, een dynamische virtuele loungeruimte ontstaan. 

De binnenruimte vormt een enorm contrast met het sober vormgegeven exterieur van de BONASbox. De bezoeker treedt hier binnen in een eigen universum, in een verduisterd heelal, waarin de ruimte summier door lichtstrepen wordt aangegeven. Hier is loungemuziek en worden met beamers, dia’s en lcd-schermen architectuurbeelden getoond, aan de hand van thema’s en oeuvres. Gedeeltelijk zijn de beelden op verplaatsbare elementen geprojecteerd, waarvan de opstelling regelmatig varieert, gedeeltelijk op doorlaten schermen, zodat achter de beelden nog een tweede beeld ontstaat. 

De tentoonstelling is gemaakt door de Bouwkundestudenten Floris Albering, Tom van Doorn, Laura van der Drift, Daan Groen en Jurrijn Tack. Het project wordt gecoördineerd door Margit Tamás, docent Overdrachtstechnieken/media, en begeleid door Niels Tilanus namens mEYExpo en Michael Bittermann en Mauro Lugaresi namens Multimedia-applicaties. 

De tentoonstelling is zodanig gebouwd dat deze ook elders in Nederland kan worden gepresenteerd. Behalve de tentoonstelling hebben Bouwkunde studenten een DVD gemaakt van architectenwerk en een aantal websites. Ook is er een reportage op film gemaakt van de onlangs overleden Ida Falkenberg, een Nederlandse interieurarchitect van internationale faam. 

De Stichting BONAS inventariseert in opdracht van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), dat BONAS ook huisvest, het werk van de belangrijkste Nederlandse architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten sinds 1795. BONAS geeft daarnaast een reeks architectuurmonografieën uit, waarin bijna veertig delen zijn verschenen. 

www.bonas.nl 

Reageer op dit artikel