nieuws

‘Dutch Mountains’, openingstentoonstelling paviljoen CASLa

Geen categorie

Op 9 maart opent het nieuwe paviljoen van architectuurcentrum CASLa aan het Weerwaterplein 3 in Almere voor het eerst zijn deuren. De eerste tentoonstelling in Casa CASLa is ‘Dutch Mountains’, gewijd aan het werk van architect Francine Houben (Mecanoo architecten). Vier jaar lang was Houben stadsbouwmeester van Almere met als taak verbeeldende visies te ontwikkelen voor het Almere van de toekomst.

‘Dutch Mountains’, openingstentoonstelling paviljoen CASLa

Voor Francine Houben zijn de gebouwen de bergen in het Nederlandse vlakke landschap: Dutch Mountains. In haar buitenlandse projecten neemt ze haar Nederlandse, open manier van denken mee. Tegelijkertijd kijkt ze goed naar de locale cultuur en de locatie. De documentaire Scherp Zicht van Ireen van Ditshuyzen geeft een goed inzicht in de werkwijze en bevlogenheid van Francine Houben in binnen- en buitenland.

Zij stelt dat een helder hoogbouwbeleid noodzakelijk is om de identiteit van laagbouw van het grootste deel van de stad te bewaken. De A6 moet een duidelijke identiteit krijgen. Doordat deze snelweg zonder geluidsschermen midden door de stad loopt, ervaren passanten het karakter van Almere vanuit hun auto. 

De tentoonstelling laat tevens projecten zien waaraan in de afgelopen vier jaar door haar 80 man sterke, internationale bureau werd gewerkt, waaronder FiftyTwoDegrees in Nijmegen, Montevideo in Rotterdam, Learning Centre in Lausanne, theater- en congrescentrum La Llotja in Lleida, Spanje, Paleis van Justitie in Córdoba en Modemuseum en -school in Milaan.

CASLa is te vinden aan het Weerwaterplein 3. De expositie loopt van 10 maart tot 10 juni 2007 en is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 21.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.casla.nl of www.mecanoo.com

Bron: CASLa

Reageer op dit artikel