nieuws

De Nederlandse Bouwprijzen 2007

Geen categorie

Afgelopen maandag, traditioneel op de eerste dag van de Internationale Bouwbeurs, werden tijdens het Bouwgala de Nederlandse Bouwprijzen 2007 uitgereikt.

De Nederlandse Bouwprijzen 2007

Grote winnaar is Safire BV met de renovatie van het ministerie van Financiën. Het project viel maar liefst twee keer in de prijzen. Het won de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen en het werd door het publiek onderscheiden met de Publieksprijs. Juryvoorzitter Beelaert van Blokland: “Het is een uitstekend voorbeeld van de zogenaamde Design, Build, Finance, Maintain en Operate-benadering. Goede samenwerking tussen partijen heeft geleid tot kostenbesparingen op allerlei terreinen.”

In de categorie Gebouwen riep de jury Muziekgebouw aan ‘t IJ met het BIMhuis tot winnaar uit. Het muziekgebouw is prachtig gelegen op de kop van de Oostelijke handelskade, achter het Centraal Station Amsterdam, aan drie zijden omringd door het IJ. De juryvoorzitter roemde de wijze waarop de betrokken partijen erin zijn geslaagd om met internationaal gezien beperkte budgetten een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren. “Absoluut imagoversterkend voor de bouwsector”, aldus de jury. 

In deze categorie ging een eervolle vermelding naar de atelierswoning KAPKAR /TAW-BW-5860 van Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans. De jury roemt de vrijhangende houtconstructie. 

Tramkom vof won met het Souterrain De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwwerken.  Het 1250 meter lange tunneltracé in de Haagse binnenstad bestaat uit drie ondergrondse lagen. Aangenaam en sociaal veilig niveau is bereikt door de toepassing van bijzondere materialen. Volgens de jury: “De vernieuwende technologie die in dit project wordt toegepast en de uitstraling is van grote waarde voor de gehele bouwsector. Het is zo bijzonder dat je met blote voeten over de houten perrons zou willen lopen.”

In de categorie Materiaal ging Esha Waterproofing er met de Nederlandse Bouwprijs vandoor. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor een volledig automatisch lasapparaat voor het lassen van overlappen van dakbedekking. Het apparaat werkt op basis van gas, lucht en elektriciteit. Ze beweegt zelfstandig door middel van een elektronische aandrijving. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van innovatie, milieuvriendelijkheid en imago. 

Beton Son BV mocht in de categorie Bouwmaterialen en Systemen de Nederlandse Bouwprijs in ontvangst nemen voor de Pluspaal. Dit is een prefab betonnen heipaal met een materiaal- en gewichtsbesparend vulelement in de kern. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland roemde het product als een zeer praktische innovatie die leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing. Het gebruikersgemak heeft grote toegevoegde waarde. De met polystyreen gevulde heipalen zijn 35 procent lichter, dit leidt tot een sterke reductie van het aantal transport kilometers. 

In deze categorie verleende de jury een eervolle vermelding aan Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland voor de glazen glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De jury heeft veel waardering voor het innovatieve karakter van dit project. 

Reageer op dit artikel